‘ADANA RESMİNE BAK’
Bir sergi düzenliyoruz.
Kültür ve sanat hayatını takip eden günlük dijital gazete adabul.com ve AÇS, Vagabond, Korart, Altın Oran Galerileri ve Ç.Ü öğretim üyeleriyle birlikte karma sergi.
Sergi, kolleksiyoner Ahmet Merey’le hem sözel, hem de aklını yüreğini yaptığı işe koyup üreten otuz ressamın görsel şölen kimliğiyle Adana’da hoş bir seda bırakarak tarihe kaydedilecek bir resim sergisi.
Adanalı ve yolu Adana’dan geçen tüm sanat severleri bekliyoruz.
İnsanlar, Karadenizliyim, Egeliyim, Doğuluyum der. Ama bir Adanalı, Akdenizliyim demez. Adanalıyım der.
Adanalı olmak nedir?
Adanalı olmak, ayrıcalıktır.
Adanalı olmak, Toros dağları gibi, Çukurova gibi, Akdeniz gibi, tüm farklı karakterlerin hamuruyla yoğrularak bulunduğu coğrafyanın etkilerini üzerinde taşımaktır. Üzerinde yaşadığı bu coğrafya ve tarih, M.Ö.4000 yıllarına kadar dayanan yüksek kültürlü medeniyetlerin yaşadıkları dopdolu bir şehir Adana. Adı 4000 yıldan beri değişmeyen tarihsel birikimleri önemli bir kent. İnsanlarının, mücadele etmek zorunda kaldığı doğadan öğrendikleri önemlidir. Öğrendiklerini unutmayan insanların şehridir Adana. Tarihin her döneminde önemini koruyabilmiş, uygarlık sahnesinde yer alabilmiş, ‘Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç noktasıdır Adana.
“Mustafa Kemal Atatürk, 1918 yılının Ekim ayının son haftası, Türk ordusunun savaştığı Afrin bölgesinde zaferini İngilizlere karşı kazanarak 30 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalar ve Adana’ya gelir. Kurtuluş Savaşı’nın ilk hazırlıklarını Adana da yapan ve ilk Adana halkının desteğini alan Atatürk, 5 Kasım 1918 gününde Adana’da Kurtuluş Savaşı’nın ilk emrini vermiştir.”
Adana ve Çukurova halkı milli kuvvetlere katılarak yurdun her yerinde, her cephelerinde de çarpışmış ve anavatanı düşmandan kurtarma mücadelesinde sonuna kadar yer almıştır.
Adana insanı, ağırbaşlıdır. Ama sinirlendiğinde, öfkesi sınır tanımaz. Alçak gönüllüdür ama, inanmadığında sonuna kadar direnir. Yaşadığı coğrafyanın, tarihinin Adana insanına yüklediği ve özünde yatan, vakur bağımsızlık duygusudur. İşte bu bağımsızlık duygusu hem sanatsal yaratıcılığını beslerken hem de bireyselleşmesine kaynak olmuştur. Resimde, müzikte, edebiyatta yaratıcılık eylemiyle oluşturduğu ivme onu sanatıyla özleştirmiştir her zaman. Tıpkı bir çarkın dişlileri gibi. El ele ve inanarak.
Bu sanatsal ivmeyle, bu kez ‘Adana Resmine Bak’ başlığı ile otuz ressam el ele, ‘olmaz diyenlere’ inat, ‘Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi Sanat Galeri’sinde sanatseverleri ile buluşuyor. Amaç, Bütünsel bir akış içinde bir araya getiren ‘Adana Ressamları ve Resimleri gelecek kuşaklara e-kitap/kitap haline getirilerek kalıcı olmalarını sağlamaktır. Adanalı Sanatçılar-Adanalı kolleksiyonerler- ‘Adanalı ve yolu Adana’dan geçen izleyiciler’ üçlüsü ilk defa bir arada ve el ele birlikte aynı pencereden bakarak sanatsal projemize destek veriyorlar. Ressamlar göz nurunu, yüreği ile yaptığı eserlerinin satış bedelinin yarısını bu projeye bağışlayacaklar.
Adanalı Sanatsever kişi ve kurumları, sergilenecek resimlerden satın alarak kent kültürüne dahil edeceğimiz ‘ADANALI RESSAMLAR VE RESİMLERİ’ kitabına katkı sağlamalarını bekliyoruz.
Ne zaman, nerede mi?
22 Şubat 2019 saat 16.30 Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi/ Konferans salonu ve Resim Galerisi.
Salime Kaman
Ressam- Sanat yazarı
Bir yanıt yazın